harpsichord

– nama alat musik –

Waktu SMA aku suka bayangkan diri jadi gitaris
Beraksi di panggung
Dielu-elukan gadis-gadis..

Angan itu biasa datang kalau aku sedang mengerjakan PR
Persisnya, saat tape jinjing yang setiap malam kupinjam dari Kakek
Mulai melantunkan lagu yang satu ini.. (2,5 menit)

(Please, coba dengarkan dengan mata tertutup)

yes rick wakeman harpsichord

Yes – “Madrigal” (Tormato, 1978)

Bagaimana, keren kan? Mungkin di sekolahan bakal banyak yang histeris..

Lama baru aku tahu, kalau yang kusangka suara gitar kawat-dua-belas setelan khusus itu
Yang sudah bikin pikiranku berkeliaran ke mana-mana tak karuan itu
Ternyata berasal dari alat musik seperti piano, yang disebut harpsichord

Tapi kok dentingnya bisa kayak petikan gitar gitu, ya??

Sama-sama ala keyboards (pakai tuts), bunyi pada piano dan harpsichord beda prinsip
Kalau senar pada piano ‘diketuk’ (khas perkusi—macam drums, kecrek atau beduk masjid)
Dawai pada harpsichord ‘dipetik’ (tidak termasuk perkusi—mirip harpa, kecapi atau gitar)

Oyaowoohh..

Pantas para gadis santai-santai saja, lha wong akunya juga cuma ngayal doang hehe..
Yah sudahlah, memang tak semua orang cukup cerdas untuk main musik
Atau apalagi jadi musisi—seperti Ebiet G. Ade, Luluk Purwanto atau Harry Roesli

Biarlah aku jadi penikmat amatiran saja
Yang sudah cukup senang jika saat menikmati alunan keindahan
Sesekali dapat bonus bersua sapa dengan Pembaca, meski cuma di dunia maya..

Harpsichord—rasa harpa, bodi piano—mari kita tutup dengan sebuah solo

reggaeton ala klasik harpsichord

Katarzyna Kowalik (cover) – “Despacito”

Ehiya kelupaan, kalau harpsichordist Indonesia tu siapa ya?

————————————

CATATAN

‘Tape’ adalah istilah untuk hardware jadul pemutar [pita] kaset. (Semacam CD player jika kini)

Para personil Yes pada lagu di atas ialah Rick Wakeman (harpsichord), Jon Anderson (vocals), Steve Howe (gitar) dan Chris Squire (backing vocals)—yang absen ialah Alan White (drums).

“Despacito” aslinya ialah sebuah reggaeton dari penyanyi/penulis lagu Puerto Rico Luis Fonsi (bersama Daddy Yankee). Sebuah lagu Latin yang cukup fenomenal (Wiki). Pun, video klipnya menempati peringkat satu di ‘tangga tayang’ YouTube dengan lebih dari 6,7 miliar views (cek).

—KK—

5 thoughts on “harpsichord

  1. I will translate and come back soon hahaha 🙂

    It’s about my 10th-grade dream of becoming an [Ahem!] world-class musician. Quite silly thing is, the very song/sound I found most inspirational [to be a guitarist] turned out to came from a harpsichord.

    So now I live in peace—with the fact (that I’m too dumb to play musical instruments) 🙂

  2. Even translated by Uncle Google, I completely get this. I was hooked on the 12-string sound in college with a second-hand, Carvin DC-120 (though I usually played the drums). Nowadays, I have a beautiful Schecter “Stargazer” 12 that can be tuned and intonated precisely enough (if I have the patience) to produce beautiful harmonics all the way up the neck. The local orchestra and choir (Toccata-Tahoe Symphony and Chorus) has an occasional harpsichordist. Like the one in the clip, his has two keyboards and harps. He explained that on his, one harp has pairs of like strings, and one has pairs an octave apart, and that tuning for that same slight dissonance is one of the tricks of the two-string harpsichord. Cool instrument!

    I have a lot of Rick Wakeman in my old record collection too.

    You play[ed] both drums and electric guitars? That’s impressive. Quite different in character, those two, I guess (And I had trouble already dealing with the latter) 🙂

    Never seen a harpsichord with naked eyes (let alone understand its mechanics), I can only imagine that this instrument is not easy to master. Thank goodness there is someone like Rick Wakeman.

    Glad to know that you have a thing for his arts as well. I love his magic ever since in my 6th grade, that is, when a sister of mine bought one particular cassette whose first song of Side-A was this:

    the best song of rick wakeman white rock

    Rick Wakeman – “White Rock” (White Rock, 1977)

    • (ツ)b The cool thing about the 70’s/80’s Moog was its ability to “bend” and “slide” between notes, something previously the domain of guitars (and trombones). College drums (a gig set won’t fit in my little office), and mediocre guitar… some you might be willing to tolerate as played through a fun bit of 70’s tech: http://www.youtube.com/watch?v=FLIrrU92nPA

      Some keyboard that could bend and silde between notes? Whew, moog almighty! 🙂 Just checked the link. That’s nice Kimi. Kinda soothing, I dare say. Too bad I don’t have an account there (can’t make a comment).

      About the visual (that waving thing I see there), what’s that? Does English have a name/term for it? Just curious. (Can’t help it, as always) 🙂

    • That’s a 1977, Roland RE-301 magnetic tape delay that I’m playing through. It has an internal mechanical-spring echo, and runs an endless loop of tape over five record and play heads to create a looped sound or delay. I rarely play “soothing”, but I’ve been experimenting with echo, delay and reverb over the last few years. I like a lot of the older gear.

      Ah yes, the ‘spring’. I wonder how long it took us to finally come up with the idea of inventing/developing a gear like that. The humans’ ingenuity always amazes me.

      Thanks a lot for your generous response. Quite enlightening. 🍸

  3. Owalah, ternyata dipetik. Pantesan bunyinya kayak gitar. Saya pertama kali tahu soal harpsichord ini pas nonton Before Sunrise, KK. Ada adegan pagi-pagi pas Celine sama Jesse berhenti di pinggir rubanah rumah orang di Wina, ngintip orang lagi main harpsichord, terus berdansa dengan iringan nada harpsichord itu.

    Soal pertanyaan terakhir itu, apakah ada harpsichordist yang namanya melambung di Indonesia, KK?

    [Barusan cek youtube untuk scene itu] Terima kasih, belum nonton soalnya. Sekarang saya malah jadi curiga, sebagai mantan ‘gila nonton’, jangan-jangan saya sudah sekian kali lihat harpsichord di film, tapi nggak ngeh Haha..

    Soal harpsichordist ini saya juga penasaran. Kebayang sih beberapa nama, termasuk yang suka bereksperimen dengan berbagai jenis ‘keyboards’, tapi belum pernah dengar ada yang ber-harpsichord ria. Dan untuk main dengan suara ‘plucking’ yang se-subtle Madrigal, rasanya cuma virtuoso yang mampu.

    MOMEN TAK TERLUPAKAN. Tahun 1981 kenal Madrigal. Tahun 1984 gitar semata wayang saya jual Rp 10 ribu dan duitnya dipakai untuk piknik ke Bali (mengubur mimpi jadi musisi, bulat hati mau jadi penikmat saja). Setelah pergantian abad iseng cari klip Madrigal di youtube “What..?? Bloody hell!!” Sungguh, untuk seseorang yang sejak bocah sudah nge-fans sama Paklik Rick (sekian tahun sebelum kepincut Yes, reply buat LT di atas), pengalaman ini benar-benar menyenangkan sekaligus menyebalkan. 🙂

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google

You are commenting using your Google account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.